Att spela på sport du inte känner så väl

Ofta när någon börjar spela på odds så görs det på en sport som han eller hon är bekant och bekväm med. Men det är inte dumt att ibland kika utanför sin egen zon för att vidga sina vyer. Idag tittar vi närmare på vad man ska göra när man börjar spela på en ny sport.

Om du vill bli seriös med ditt spelande ska du inte spela på allt du kommer över, det säger sig självt. Men det kan vara bra att lära sig om lite andra sporter när dina sporter tar säsongsuppehåll och du gärna vill hänga på bettingsidor ändå.

Vi ska komma ihåg att det finns de som spelar för att det är roligt mer än för att man vill göra stora pengar på det. När det gäller mobil betting är egentligen det allra viktigast: Betting ska vara kul och om du vill testa på att spela på cricket utan att du faktiskt kan något om det så gör det. Vill du testa en hundra-oddsare på mexikansk fribrottning så kör. De som lägger ett oddsspel i mobilen för skojs skull är i klar majoritet (och de som spelbolagen tjänar mest pengar på).

Regler

Den uppenbara startplatsen. Spelbolag sätter sällan ut regler för sporterna på sina mobilsidor eller appar. Anledningen är egentligen tudelad: 1. Det tar en oerhörd plats och 2: Ju mindre du kan desto mer talar för att den oddssida du är på tar dina pengar. Vad händer om ledande lag får ett ”five yard penalty” med ledning och bara minuterna kvar i NFL och du har livebettat på det? Ju mer du kan om sporten och dess regler, desto större chans har du.

Studera

Även detta är en tudelad poäng: Du kan studera hur andra spelar genom att läsa rekar (”rek” är kort för rekognosering och inom betting betyder det att någon delar med sig av ett spel, med motivering). Du kan studera genom att titta på sporten ifråga innan du börjar spela.

När du väl har börjat spela, hittat det bästa oddset och ska placera dina spel måste du greppa situationen. Läs in dig så att du förstår varför oddsen är som de är. Statistik och form är relativt lätt att läsa in sig på och ger en bra grund.

Aktsamhet lönar sig

Egentligen gäller det här all betting i mobilen även om man inte är ny på en viss sport eller tävlingstyp. Spel med mindre summor är rekommenderat. Det här skulle kunna vara ett generellt tips när du bettar men är du ovan på en sport så bör du undvika större summor och undvika att spela impulsivt. Här kan vi även knyta an till rekare. Om du läser en rek på en sport du inte är bekant med finns risken att du inte är helt bekant med den som skriver reken heller. Om vederbörande självsäkert kläcker ur sig att ”det här är dagens bästa spel” behöver det inte vara det. Var försiktig.

Det här går dock att vända på. Låt säga att du följer en expert inom fotboll som du också har sett spela på cricket. Du har aldrig ryggat rekaren, det vill säga följt hans speltips, på cricketen. Men du ser hans resultat och förhoppningsvis har han en spelbok där spelen bokförs så du kan följa utvecklingen. En bra rekare motiverar även spelen på en lite ”for dummies”-nivå. Men, ingen är felsäker och alla har formtoppar- och dalar.

Om du ska spela på en ny sport bör du göra detta för att du har ett intresse. Spela inte för spelandets skull, då kan du vara på väg nedför en farlig stig. Men med det sagt:
Om du verkligen vill lära dig en ny sport så ska du titta på matcherna/eventen och ett bra sätt att följa med är faktiskt genom att lägga ett par små spel.

Rent krasst kan du se det som en investeringskostnad i din betting-business.

Möjligheter?

Ett bra sätt att minimera risken är att utnyttja oddsbonusar i olika former. Spelbolagen delar ut bonusar lite nu och då och om du har läst in dig lite på en ny sport är det bättre att spela när du inte kan förlora egna pengar, eller hur?

Ett tips kan vara att inte gå alltför långt ifrån bekvämlighets-zonen. Om du är van att spela på hockey kanske inte dressyr är en optimal sport att börja med bara sådär. Titta då istället på andra lagsporter för att se vad spelbolagen erbjuder.

Studera alla aspekter, oavsett vilken sport du väljer noggrant.