Betting på boxning, MMA och andra slagsmål

De stora sporterna är enkla att hitta information om när det gäller betting. Lagsporter som fotboll, ishockey och basket är vida kända och även om vi kommer att inkludera dessa i framtida inlägg stannar vi idag till vid något helt annat: Boxning och fighting.

Precis som alla sporter finns det långtidsspel inom fightingvärlden. När du spelar mobilt kan du till exempel spela långtidsspel på vem som vinner en ”serie”, till exempel World Super Series. Ju längre tid i förväg du spelar desto högre odds är det men å andra sidan löper du självfallet större risk. Skador kan alltid komma olägligt och det kan göra att en fighter inte ställer upp.

Head to head

När det gäller MMA är money line (även kallat Head to head) den vanligaste spelformen. Det betyder att du bettar online på vem som vinner fighten oavsett utgång och hur lång tid den tar. Vinst på poäng eller knockout spelar ingen roll. Givetvis finns det sätt att läsa på inför stunder då man ska spela med mobilen på sin fight. Spelarnas statistik, fysiska form och eventuella tidigare möten är bra att läsa på – precis som när han eller hon senast gick en match.

I vilken rond slutar fighten?

Det kan tyckas som ett chansspel men faktum är att du kan vinna bra pengar på det här om du har lite bakgrundskoll. Hur långa har parternas tidigare matcher varit? Hur har de slutat?

Det finns dessutom möjlighet att spela på i vilken rond en viss fighter vinner. Onlinebetting på den marknaden i fighting är svår och odds på mellan 20 – 80 gånger pengarna är inte omöjligt att se. Det här är en mer slumpmässig bettingform och inget du kommer att göra pengar på reguljärt. Det är för mycket som kan ske för att du ska pricka just ditt val. Men visst, du kan ju spela flera olika utgångar hos spelbolaget online för att säkra upp lite.

Går fighten hela vägen?

En annan form av rondspelet ovan egentligen. Får vi se alla ronder i en match? Ja eller nej. Det är inte de bästa oddsen här med tanke på att det är ett tvåvägs-spel men läser du på din statistik kan du fortfarande göra pengar.

Vinstmetod

Hur avgörs fighten? Knockout? Teknisk knockout? Annat? Dessa spel går att kombinera med vem som vinner fighten för lite högre odds.

Över/under

Naturligtvis finns det en över/under-marknad i fightingvärlden. Oftast rör det sig om antal ronder men de mer initierade fightingsidorna kan ha antal slag av en viss typ och så vidare. Men där pratar vi om väldigt djupgående fighting-betting.

Dubbelchans? Kan man spela på det?

Ja, det kan man faktiskt. Men inte på det sätt en vanlig mobilspelare är van vid. När vi bettar mobilt på fighting är dubbelchansen lite annorlunda. Låt oss ta MMA som exempel här. Fighter A möter Fighter B. Då kan dubbelchanserna se ut så här, till exempel:

  • Fighter A att vinna genom KO (knockout), TKO (teknisk knockout), diskvalificering eller submission.
  • Fighter B genom submission eller domslut.

Det är två typer av dubbelchanser som spelbolagen erbjuder online. (OBS! Det finns faktiskt möjligheter att spela på om fighten slutar oavgjort. Oddsen är tokhöga – och det av en anledning naturligtvis.)

Hur kan man läsa på om fighting?

Tabeller saknas egentligen. Det är, oftast, inget seriesystem som man kan använda för att se fighterns ”tillvaro” i världen. Istället finns det många databaser man kan vända sig till. CompuBox är en av de världsledande sidorna när det gäller boxningsstatistik och har det mesta du kan hitta i statistikväg i boxningsvärlden sedan 1985.

BoxRec är kanske den mest välrenommerade sidan på marknaden. Det är helt gratis att skaffa ett konto och all data finns där att utnyttja när du planerar dina spel inom boxningen. Sidan visar hur många ronder som är planerade inför en boxningsmatch/gala, vem som dömer och historisk data som hur många ronder en boxare har gått och hur samtliga fighter har slutat.

BoxStat påminner mycket om BoxRec men skillnaden är att de använder sig av video för att sammanställa sin data. BoxRec kör på den data som domarna förmedlar på arenan. Därför kan det vara värt att kolla båda och sedan utifrån detta planera sin mobilbetting.

Det viktigaste man ska tänka på när man spelar online på boxning är vilken stil kombattanterna har och hur dessa kanske står sig mot varandra. Om man kan lite om boxarnas talang och nivå är det en fördel men det går att läsa sig till.

Var ska man spela?

Det här är kanske det viktigaste. När du spelar mobilt på annan idrott så som lagsporter är enklare att röra sig mellan bolagen. Men spelbolagen har stor variation på sina utbud för fightingsporterna. Vissa spelbolag har inget utbud alls, andra ett visst utbud. Men det finns även sidor helt specialiserade på fighting. En enkel Google-sökning hjälper dig långt. Kom ihåg att vissa spelsidor online inte är nåbara från Sverige.